Ενεργειακή Κρίση : Η Ελλάδα έχει λύσεις για την ασφάλειά της και για την Ευρώπη

Uncategorized

Απόλυτα επιτυχημένη και με εξαιρετικά σημαντικό και χρήσιμο  περιεχόμενο ήταν η διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση, που διοργάνωσε ο Όμιλος ΑΚΤΙΔΑ, την Δευτέρα 11-4-2022 , με θέμα  “Η ενεργειακή ασφάλεια της Ελλάδας” και με συντονισμό από τον καθηγητή Οικονομικών του Παντείου Πανεπιστημίου και Αντιπρόεδρο του ΔΣ του ομίλου Κώστα Μελά.

Οι ομιλητές της εκδήλωσης, o καθηγητής Πανεπιστημίου Πειραιά, τ. Υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, Γιάννης Μανιάτης, ο Διδάκτωρ Γεωλογίας ΕΚΠΑ, τ. Πρόεδρος & Διευθύνων Σύμβουλος Ελληνικής Διαχειριστικής Εταιρείας Υδρογονανθράκων ΑΕ  ( ΕΔΕΥ ), Γιάννης Μπασιάς και ο Αρχιτέκτων – Ενεργειολόγος  Α.Α. Dip.Grad, Πρόεδρος & Εκτελεστικός Διευθυντής του Ινστιτούτου Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης ( ΕΝΕ ) Κωνσταντίνος Σταμπολής παρέθεσαν σοβαρά στοιχεία και ειδικές αλληλοσυμπληρωματικές γνώσεις και συνέπεσαν σε ουσιαστικές απόψεις και προτάσεις :

–  Η Ελλάδα έχει σίγουρα, σημαντικά και αξιοποιήσιμα κοιτάσματα φυσικού αερίου και άλλων υδρογονανθράκων, που μπορούν να εξορυχθούν, με ασφαλή προοπτική κάλυψης μεγάλου μέρους των αναγκών της χώρας, πιθανώς δε και με εξαγωγικές και οικονομικά συμφέρουσες δυνατότητες. Τα κοιτάσματα αυτά έχει διαπιστωθεί, ότι βρίσκονται στην Ήπειρο και σε θαλάσσιες περιοχές του Ιονίου και νοτιοδυτικά της Κρήτης. Χωρίς να αποκλείεται να υπάρχουν και άλλα σε άλλες περιοχές.

– Οι έρευνες για τα κοιτάσματα αυτά έγιναν στο παρελθόν  ( έως το 2014 ) από μεγάλες εξειδικευμένες εταιρίες. Οι οποίες όμως αποσύρθηκαν, λόγω γραφειοκρατικών προβλημάτων, καθυστερήσεων και αδιεξόδων, που αντιμετώπισαν ενώ οι ελληνικές Κυβερνήσεις δεν έπραξαν τίποτε ουσιαστικό όλα αυτά τα χρόνια.

–  Είναι απόλυτα αναγκαίο, δεδομένης και της μεγάλης ενεργειακής κρίσης, να αξιοποιηθούν τάχιστα αυτά τα κοιτάσματα, για το καλό των πολιτών, της χώρας και της οικονομίας της. Και είναι, για αυτό, απαραίτητο να συμφωνήσουν οι πολιτικές δυνάμεις και να τεθούν αυτά ως εθνικοί στόχοι. Καθώς και η δημιουργία επαρκών αποθηκευτικών χώρων για υδρογονάνθρακες.

–  Η Ευρώπη ακολούθησε, επί δεκαετίες, ασυγχώρητα λανθασμένη πολιτική, ως προς το ενεργειακό της ισοζύγιο και αφέθηκε να εξαρτάται από εισαγωγές υδρογονανθράκων και ιδίως φυσικού αερίου. Κάτι που τώρα πληρώνει ακριβά.

– Πρέπει, με κάθε τρόπο, να ολοκληρωθεί και να λειτουργήσει ο αγωγός East Med, που μπορεί να μεταφέρει τεράστιες ποσότητες αερίου, από τα μεγάλα κοιτάσματα μεταξύ Ισραήλ και Αιγύπτου, μέσω Κύπρου και Ελλάδας, στην Ιταλία και γενικά στην Ευρώπη.

Παρακολουθήστε το video της εκδήλωσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *