Εξαιρετικά επιτυχής ήταν η επίκαιρη διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση ειδικών, που διοργάνωσε ο όμιλος ΑΚΤΙΔΑ, το απόγευμα της Δευτέρας 28 Φεβρουαρίου, με θέμα «Ακρίβεια, ο νέος εφιάλτης»
Ομιλητές ήταν ο καθηγητής Οικονομικών του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Διονύσης Χιόνης, ο καθηγητής Οικονομικών του Πανεπιστημίου Πειραιώς Χαράλαμπος Γκότσης, ο καθηγητής Οικονομικών Κοινωνικής Πολιτικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο Σάββας Ρομπόλης και ο καθηγητής Οικονομικών στο ίδιο Πανεπιστήμιο και αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΑΚΤΙΔΑΣ Κώστας Μελάς, ο οποίος και συντόνισε την συζήτηση.
Κοινή συνισταμένη των απόψεων που εκτέθηκαν ήταν, ότι ο πληθωρισμός στην οικονομία και η ακρίβεια αγαθών στην κοινωνία είναι φαινόμενα, που θα διαρκέσουν αρκετό χρόνο και θα πονέσουν τους πολίτες, τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις.
Οι ομιλητές αναζήτησαν τις αιτίες του προβλήματος σε χρόνιες στρεβλώσεις της ελληνικής οικονομικοκοινωνικής πραγματικότητας. Που επιτάθηκαν στην διετία της πανδημίας. Εκδηλώθηκαν απειλητικές από τον προηγούμενο Σεπτέμβριο. Και έγιναν εκρηκτικές με την ενεργειακή κρίση, την οποία χειροτέρεψε στην Ευρώπη ο πόλεμος της Ουκρανίας.
Οι ομιλητές δεν απέκρυψαν την ανησυχία, για ενδεχόμενο στασιμοπληθωρισμού. Όπως και τους προβληματισμούς τους, για τις συνταγές θεραπείας ή έστω ανακούφισης, που προσέγγισαν. Ιδίως για την “ανταγωνιστικότητα” μέτρων αποπληθωρισμού (π.χ. αύξηση επιτοκίων) απέναντι σε ανάγκες της χώρας, όπως η ανάπτυξη και τα πλεονάσματα, των επιχειρήσεων και κυρίως των χειμαζόμενων νοικοκυριών.
Στην συζήτηση, την οποία χαρακτήρισε το τεκμηριωμένο βάθος των απόψεων, διατυπώθηκαν πολλές και σοβαρές προτάσεις αντιμετώπισης των προβλημάτων, κυρίως αυτών που σχετίζονται με τις μεγάλες ανατιμήσεις καυσίμων και ενέργειας. Από την ανάγκη λελογισμένων αντιπληθωριστικών μέτρων, την συγκράτηση των τιμών ενέργειας και την ενίσχυση του εισοδήματος των εργαζομένων μέχρι και τον επαναπροσδιορισμό των δεδομένων για το χρέος, που πνίγει την χώρα και εμποδίζει την ανάπτυξη της.
Παρακάτω προβάλλεται ολόκληρο το video της εκδήλωσης.
1 σκέψη στο “Ο πληθωρισμός θα διαρκέσει και η ακρίβεια θα πονέσει”