Πολιτική

ΣΗΜΕΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΠΟΛΙΤΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΚΤΙΔΑΣ

ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ 

Η ΑΚΤΙΔΑ θεωρεί, ότι, όταν η Κοινοβουλευτική Δημοκρατία λειτουργεί θεσμικά σωστά, με τις εναλλαγές κομμάτων στην εξουσία, μέσω τίμιων εκλογών, πολιτική κρίση δεν μπορεί να υπάρξει, παρά μόνο με θεσμικές εκτροπές και στρεβλώσεις. Από αυτήν την άποψη, όταν ένα δημοκρατικό κόμμα κερδίζει τις εκλογές και την Κυβέρνηση, το πρόβλημα δεν είναι, ποιο κόμμα ασκεί την εξουσία , κάτι που είναι φυσιολογικό να μην αρέσει στους αντιπάλους του. Το πρόβλημα είναι, αν τηρεί τις προεκλογικές του υποσχέσεις και ο τρόπος με τον οποίο ασκεί την εξουσία. Στοιχεία που μπορούν να προκαλούν πολιτικές στρεβλώσεις και να βλάπτουν την πολιτική, την Δημοκρατία και την χώρα.

Η ΑΚΤΙΔΑ εκτιμά, ότι, ανεξάρτητα από το ποια κόμματα είναι κάθε φορά στην Κυβέρνηση και ποια στην Αντιπολίτευση, τέτοιες στρεβλώσεις υπάρχουν στον πυρήνα του αρχηγοκεντρικού, ομαδαρχικού και διαπλεκόμενου Πολιτικού μας Συστήματος. Που βραχυκυκλώνει την Δημοκρατία, υποτάσσοντας τις τυπικά ανεξάρτητες μεταξύ τους λειτουργίες της στις βουλήσεις μιας ολιγάριθμης πολιτικής ηγεσίας. Κάτι που οδηγεί στην παντοκρατορία του Πρωθυπουργού και της ηγετικής ομάδας του. Και διευκολύνει την ροπή στην αυθαιρεσία.

Η ΑΚΤΙΔΑ πιστεύει, ότι, χωρίς θεσμικές αλλαγές στο Πολιτικό Σύστημα, η Δημοκρατία μας θα αναπνέει δύσκολα. Αλλά δεν έχουμε αυταπάτες, ότι αυτές οι αλλαγές θα γίνουν εύκολα και σύντομα. Μέχρι τότε, οφείλουμε όλοι να στηρίζουμε το Δημοκρατικό μας Πολίτευμα, το οποίο, με όποια προβλήματα του, παραμένει το καλύτερο πολίτευμα.

ΕΘΝΙΚΗ ΚΡΙΣΗ 

Η ΑΚΤΙΔΑ εκτιμά, ότι τα οξυμένα προβλήματα στις  Ελληνοτουρκικές σχέσεις, στο Αιγαίο, στο Κυπριακό και στην Ανατολική Μεσόγειο, δεν θα λυθούν, παρά μόνο με σύγκρουση και διαπραγμάτευση μετά από αυτήν ή με διαπραγμάτευση εθνικών υποχωρήσεων, για να μην φτάσουμε σε σύγκρουση. Η στάση των μεγάλων δυνάμεων, όπως τώρα της Κυβέρνησης των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία, λίγα πράγματα μπορούν να αποφέρουν. Καθώς αποσκοπούν περισσότερο στο να “συνετίσουν” την γενικότερη τουρκική αταξία, χάριν του ΝΑΤΟ και των αμερικανικών γεωπολιτικών συμφερόντων και λιγότερο στο να ικανοποιήσουν τις πάγιες ελληνικές θέσεις.

Η ΑΚΤΙΔΑ θεωρεί, ότι είναι ώρα και ελληνικών διεκδικήσεων απέναντι στις τουρκικές παρεκτροπές. Ώστε, στην διαπραγμάτευση που θα επιβάλουν οι “μεγάλοι” χωρίς σύγκρουση ή μετά από αυτήν ό μη γένοιτο, να μην οδηγηθούμε εκόντες άκοντες σε απαράδεκτες εθνικές υποχωρήσεις. Προς αυτήν την κατεύθυνση, η πρόσφατη στάση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών έναντι του Τούρκου συναδέλφου του και οι συμμαχίες της Ελλάδας με κράτη της μεσογειακής περιοχής είναι εθνικά ορθές πολιτικές, που υπερασπίζονται τις πάγιες ελληνικές θέσεις. Αλλά η στάση της Τουρκίας στην πρόσφατη απόπειρα “πενταμερούς” για το Κυπριακό, την οποία τορπίλισε, δεν δείχνει, ότι η γειτονική χώρα προσανατολίζεται σε νηφαλιότερες θέσεις μπροστά στις διεθνείς πιέσεις.

Η ΑΚΤΙΔΑ πρεσβεύει, ότι ίσως θα πρέπει να εξεταστεί το θέμα των 12 ναυτικών μιλίων πριν από ενδεχόμενη προσφυγή στο Διεθνές Δικαστήριο της Χάγης, διότι εκεί πιθανώς θα συνεξεταστούν όλα τα ζητήματα, που θα τεθούν και από τις δύο πλευρές. Συνεπώς και το status quo στο Αιγαίο και όχι μόνο η υφαλοκριπίδα όπως θέλει η Ελλάδα. Μικρή αλλαγή στο status quo ( π.χ. μειωμένη επήρεια νησιών ) μπορεί να οδηγήσει σε αποσύνδεση των ΑΟΖ Ελλάδας και Κύπρου. Με αποτέλεσμα π.χ. ο East Med να πρέπει τότε να διέλθει και από άλλες ζώνες (Τουρκία). 

Η ΑΚΤΙΔΑ στηλιτεύει το ότι η Κυβέρνηση δεν συνεργάζεται με τα κόμματα της Αντιπολίτευσης, για την επαναβεβαίωση των εθνικών γραμμών και την δημιουργία ισχυρού εθνικού μετώπου μπροστά σε αυτούς τους κινδύνους. Δεν αποτελεί άλλοθι το ότι κάποια αντιπολιτευόμενα κόμματα μπορεί να μην συναινέσουν σχετικά. Ο λαός κρίνει όλους.

Η ΑΚΤΙΔΑ πιστεύει, ότι, πίσω από την προκλητικότητα Ερντογάν στο Αιγαίο και την Ανατολική Μεσόγειο, “παίζονται” συμφέροντα των “μεγάλων δυνάμεων”, γεωπολιτικά, ενεργειακά και οικονομικά. Και αυτά δεν υπολογίζουν κέρδη και ζημίες της Ελλάδας ή της Τουρκίας. Των οποίων οι λαοί έχουν μόνο να κερδίσουν από την ειρηνική τους συνύπαρξη και συνεργασία. Αλλά όπου οι λαοί συνεργάζονται, χάνουν οι “σουλτάνοι” και τα συμφέροντα των “μεγάλων”. Και ο νοών νοείτο. 

Η ΑΚΤΙΔΑ προτείνει, παράλληλα με αξιοπρεπή και έξυπνη διπλωματική δραστηριότητα και πολιτική συμμαχιών της Ελλάδας, να προωθηθεί η μέγιστη δυνατή ενίσχυση της ελληνικής αμυντικής βιομηχανίας. Όχι μόνο για λόγους εθνικής ασφάλειας αλλά και για την δημιουργία αναπτυξιακού πυλώνα, ώστε να περιορίζεται ο κίνδυνος αποσταθεροποίησης της χώρας από μεταβολές οικονομικών μεγεθών. Εξέταση και αξιοποίηση των θεωριών Παιγνίων, Αποφάσεων, Ορθολογικής Επιλογής και Δικτύων θα ήταν, θεωρούμε, χρήσιμη.  

ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΥΤΙΚΗ ΚΡΙΣΗ

Η  ΑΚΤΙΔΑ πρεσβεύει το προφανές σε όλους, ότι το μεταναστευτικό είναι πολύ σοβαρό πρόβλημα, που ταλάνισε, ταλανίζει και θα ταλανίζει την χώρα μας και άλλα κράτη του ευρωπαϊκού Νότου.  Και η μείωση της έντασης του τελευταία, αποτέλεσμα γεωπολιτικών επιρροών, οικονομικών παζαριών, υγειονομικής κρίσης και των αυστηρότερων μέτρων φύλαξης στα χερσαία και θαλάσσια σύνορα, καθόλου δεν καθιστά το πρόβλημα λιγότερο σοβαρό. Σε πρώτη αφορμή, ευκαιρία και αιτία, θα ενταθεί πάλι. Διότι δεν εξαφανίζεται η πραγματικότητα, αν δεν ξεριζωθούν τα αίτια της. 

Η  ΑΚΤΙΔΑ εκτιμά, ότι τα προ καιρού καταστροφικά γεγονότα της Λέσβου, οι τοπικές κοινωνίες που βράζουν από τις μετεγκαταστάσεις μεταναστών δίπλα τους, τα γκέτο στην πρωτεύουσα, οι διασώσεις αλλά και οι πνιγμοί στο Αιγαίο και οι δυστροπίες ευρωπαϊκών χωρών για υποδοχές, διατηρούν το πρόβλημα. Και αποτελούν επιβεβαίωση αποτυχίας της ευρωπαϊκής πολιτικής, για την αντιμετώπισή του. Πολιτικής, που θεώρησε λανθασμένα, ότι οι ανθρώπινες ζωές μπορούν απλώς να χρηματοδοτούνται, το μεταναστευτικό δράμα μπορεί να εργαλειοποιείται, όπως έκανε ο Ερντογαν το 2019 και ένα μέλος της Ε.Ε., η Ελλάδα να γίνεται αποθήκη – φυλακή ψυχών.

Η ΑΚΤΙΔΑ  θεωρεί, ότι οι μεταναστευτικές ροές, με μεγαλύτερη ή μικρότερη ένταση, δεν πρόκειται να σταματήσουν, εάν δεν αντιμετωπιστούν οι ποικίλες γεωπολιτικές και κοινωνικοοικονομικές αιτίες, που τις προκαλούν. Προτεραιότητες, μέχρι τότε, χωρίς αυταπάτες, είναι : Να σταματήσει η εργαλειοποίηση αυτών των άμοιρων πληθυσμών από την Τουρκία. Να κατανέμονται σωστά σε όλες τις χώρες της Ε.Ε. οι δικαιούμενοι ασύλου. Και να οργανωθεί, με ευρωπαϊκούς πόρους , η προσωρινή φιλοξενία όποιων πρέπει, σε κατάλληλους χώρους του ευρωπαϊκού Νότου, άρα και στην Ελλάδα. Παράλληλα με την αυστηρή φύλαξη των συνόρων. Και την αποτελεσματική αντιμετώπιση των παραβατικών στοιχείων, που εμπλέκονται στις μεταναστευτικές ροές και τις εκμεταλλεύονται.

Η  ΑΚΤΙΔΑ πιστεύει, ότι το ελληνικό κράτος μπορεί και πρέπει, να απαιτήσει τα παραπάνω, από τα αρμόδια ευρωπαϊκά όργανα. Να οργανώσει στην χώρα μας το καθεστώς φιλοξενίας, χωρίς να βλάπτονται οι φιλοξενούμενοι και οι γηγενείς πολίτες. Και να θεσπίσει, σε ειδικούς χώρους και με ευρωπαϊκούς πόρους, σοβαρές, ταχείες και αποτελεσματικές διαδικασίες : Παροχής ασύλου και ταξιδιωτικών εγγράφων σε όσους το δικαιούνται. Επιστροφής στις χώρες τους για όποιους πρέπει. Και απόδοσης ελληνικής ιθαγένειας, με μέτρο και προϋποθέσεις, για όσους κρίνεται αυτό εφικτό, το επιθυμούν και μπορούν αποδεδειγμένα να ενσωματωθούν στην ελληνική κοινωνία.

Η  ΑΚΤΙΔΑ προτείνει, να διερευνηθεί από ευρωπαϊκής πλευράς, με ελληνική πρωτοβουλία και συμφωνία της Αιγύπτου, η εμπλοκή της φίλης αυτής χώρας, ως τόπου προσωρινής φιλοξενίας μεταναστών, μέχρι την εξέταση των αιτημάτων τους. Μια άλλη “Τουρκία” δηλαδή, που να παίρνει ευρωπαϊκά χρήματα, σπάζοντας το τουρκικό μονοπώλιο. Να μην εργαλειοποιεί το πρόβλημα. Να μειώσει τις μεταναστευτικές ροές και πιέσεις προς την Ευρώπη ( και την Ελλάδα ). Και να εντείνει τους συνεργατικούς δεσμούς με την χώρα μας, τώρα μάλιστα που “τα βρίσκουμε” στα θαλάσσια σύνορα.

Μια ιδέα είναι. Αλλά όλα γίνονται.