Απόλυτα επιτυχημένη η διαδικτυακή εκδήλωση της “Ακτίδας” !
Πολύ σημαντικές απόψεις και προτάσεις, για το πολιτικό σύστημα, τον εκλογικό νόμο και τις πολιτικές εξελίξεις στην χώρα μας, διατυπώθηκαν στην διαδικτυακή εκδήλωση – συζήτηση, που διοργάνωσε, την Τετάρτη 18-5-22, ο Όμιλος Πολιτικής Σκέψης και Δράσης ΑΚΤΙΔΑ, με θέμα : “Κυβερνήσεις Συνεργασίας κομμάτων ή Αυτοδυναμίας; Πολιτική σταθερότητα vs αναλογικότητας”.
Συμμετείχαν ο καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου ΕΚΠΑ Γιώργος Σωτηρέλης, ο πρόεδρος & διευθύνων σύμβουλος της MRB Δημήτρης Μαύρος, ο καθηγητής Πολιτικής Φιλοσοφίας και αναπληρωτής γεν. γραμματέας του ΔΣ της ΑΚΤΙΔΑΣ Δημήτρης Κοτρόγιαννος, ο διδάκτωρ Πολιτικών Επιστημών και επικεφαλής του επιστημονικού συμβουλίου του “Ιδρύματος Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής” Πάνος Σταθόπουλος και ο νομικός, γραμματέας ανάπτυξης και επενδύσεων του Κινήματος Αλλαγής και πρόεδρος της Ε.Δ.Ε.Μ. Απόστολος Πόντας.
Οι απόψεις που διατυπώθηκαν ήταν από αντιφατικές έως αλληλοσυμπληρωματικές. Μεταξύ από την μια της χρησιμότητας της απλής αναλογικής και των κυβερνήσεων συνεργασίας. Και από την άλλη της ανάγκης για πολιτική σταθερότητα, ισχυρές ( έως και αυτοδύναμες ) κυβερνήσεις και επομένως ενισχυμένη αναλογική. Συνοπτικά, απόψεις και προτάσεις που διατυπώθηκαν :
– Οι δυσκολίες συγκρότησης κυβερνήσεων συνεργασίας και η επιδίωξη αυτοδυναμιών στην χώρα μας οφείλεται, εκτός από την απουσία πολιτικής κουλτούρας συνεργασιών, και στο ότι συχνά αλλάζει ο εκλογικός νόμος, με απολύτως στενοκομματικά κριτήρια και επιδιώξεις.
– Θα ήταν χρήσιμο οι πολιτικές δυνάμεις να συμφωνήσουν σε ένα εκλογικό σύστημα, που να μην αλλάζει για πολλά χρόνια. Και τέτοιο θα μπορούσε να είναι ένα σύστημα απλής αναλογικής, που να “εκπαιδεύει” πολιτικούς και πολίτες σε κυβερνητικά σχήματα συνεργασίας. Αλλά να επιφυλάσσει ένα μπόνους εδρών στο πρώτο κόμμα, εάν αυτό έχει υψηλό ποσοστό και ικανή διαφορά από το δεύτερο.
– Η πολιτική ιστορία της χώρας έχει δείξει, ότι η απλή αναλογική, όποτε εφαρμόσθηκε, δεν απέδωσε σταθερές σε χρόνο κυβερνήσεις και προοπτικές καθώς δεν την ενστερνίστηκαν κόμματα που δεν την προτιμούσαν. Και οι μονοκομματικές αυτοδύναμες κυβερνήσεις μπορεί να προσέφεραν μεγαλύτερη πολιτική σταθερότητα αλλά δύσκολα απέφυγαν αυταρχικές ροπές.
– Ο παλαιός δικομματισμός έσπασε στα χρόνια των μνημονίων και ιδίως στο διάστημα 2012 – 2015. Τώρα έχουμε ένα “τρικομματισμό” των μεγαλύτερων κομμάτων, που δεν είναι ακόμη σαφές, αν θα οδηγήσει σε κυβερνήσεις συνεργασίας ή θα επιστρέψει σε ένα νέο δικομματισμό.
– Είναι μελαγχολικές αλλά υπαρκτές οι πιθανότητες, οι πολιτικές δυνάμεις να προτιμήσουν πάλι ένα μπρα ντε φερ αυτοδυναμίας ενός ή δύο κομμάτων από κυβερνήσεις συνεργασίας με ισορροπημένα συναινετικά προγράμματα.
– Οι σφυγμομετρήσεις της κοινής γνώμης δείχνουν, στα ποιοτικά στοιχεία τους, αντιφατικότητες στις απόψεις, επιθυμίες και επιδιώξεις των πολιτών. Κάτι που αναμένεται να επισφραγίσουν οι μετρήσεις που θα δημοσιευτούν τις αμέσως επόμενες ημέρες.
Την εκδήλωση συντόνισε ο γεν. γραμματέας της ΑΚΤΙΔΑΣ δημοσιογράφος και περιφερειακός σύμβουλος Αττικής Μάκης Γιομπαζολιάς.
Παρακολουθήστε το video της εκδήλωσης: