Κοινωνία

ΣΗΜΕΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΚΟΙΝΩΝΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΚΤΙΔΑΣ

ΥΓΕΙΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ 

Η  ΑΚΤΙΔΑ θεωρεί, ότι τα μέτρα που πήρε η ελληνική Κυβέρνηση, όταν ξέσπασε η πανδημία covid 19,  για την αντιμετώπιση της, ήταν σωστά.

Η  ΑΚΤΙΔΑ στηλιτεύει όμως το ότι η Κυβέρνηση, δίνοντας κάκιστο παράδειγμα “επανάπαυσης” στους πολίτες, τους οποίους τώρα ψέγει, δεν αξιοποίησε σωστά τον χρόνο, μετά το πρώτο κύμα της πανδημίας στην χώρα, για προετοιμασία της κοινωνίας, του συστήματος υγείας και της οικονομίας, ώστε να αντιμετωπιστεί εξ ίσου καλά η συνέχεια και οι επιπτώσεις της υγειονομικής κρίσης.

Η  ΑΚΤΙΔΑ κρίνει, ότι οι κρατικοί τομείς, που ανταποκρίθηκαν με επάρκεια στις ανάγκες των πολιτών για την πανδημία, είναι ο προγραμματισμός των  εμβολιασμών ( που αναμένεται να ανοίξουν λύσεις στο πρόβλημα ) και η ψηφιακή συνδρομή στους πολίτες. Το άναρχο και άτακτο “άνοιξε-κλείσε” οικονομικών δραστηριοτήτων και κρίσιμα λάθη στήριξης στις υγειονομικές δομές οδήγησαν σε δυσμενή αποτελέσματα. Και στην υγεία των πολιτών και στην οικονομία της χώρας. 

Η  ΑΚΤΙΔΑ αξιολογεί ως κάκιστη την συμπεριφορά πολιτικών δυνάμεων, που αντιμετωπίζουν μικροπολιτικά και ριψοκίνδυνα το μείζον θέμα της πανδημίας. Ιδιαίτερα δε εκείνων, που άκριτα χαϊδεύουν κάθε λογής αντιεπιστημονικές συνωμοσιολογίες, χάριν πολιτικής “δεκαρολογίας”.

Η  ΑΚΤΙΔΑ πιστεύει, ότι, παράλληλα με την κρατική πολιτική, που φέρει την κύρια ευθύνη, είναι αναγκαία και η ατομική και ομαδική υπευθυνότητα των πολιτών, για την αντιμετώπιση της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης. Απέναντι στην οποία δεν αρκεί μόνο η κρατική μέριμνα. Είναι αναγκαία η συμβολή όλων μας, για το κοινό καλό. 

Η  ΑΚΤΙΔΑ ευελπιστεί, ότι, με τους εμβολιασμούς και την φροντίδα των ειδικών επιστημόνων, η πανδημία θα κοπάσει στην χώρα μας μέχρι το Φθινόπωρο. Αλλά δεν θα λήξει μέχρι το καλοκαίρι του 2022. Και δεν θα πάψει να απειλεί, εάν δεν επιτευχθεί η “ανοσία της αγέλης” σε όλο σχεδόν τον πλανήτη. Κάτι που απαιτεί γενναία οικονομική και υγειονομική συνδρομή των αναπτυγμένων κρατών στους λαούς της φτώχειας και της ανέχειας. Και όχι μόνο και τόσο με την περίπλοκη και χρονοβόρα διαδικασία του “πολέμου της πατέντας”. 

Η ΝΕΟΛΑΙΑ ΤΗΣ ΚΡΙΣΗΣ

Η  ΑΚΤΙΔΑ πρεσβεύει, ότι πατρίδα χωρίς ενεργή νεολαία δεν έχει μέλλον. Και κοινωνικοί αγώνες χωρίς μπροστάρηδες τους νέους και τις νέες δεν έχουν τύχη.

Η  ΑΚΤΙΔΑ  στηλιτεύει τις αντιλήψεις κοινωνικού αυτοματισμού απέναντι στην νεολαία. Αντιλήψεις που κατηγορούν, ως ανευθυνότητα μπροστά στην πανδημία, τον δυναμισμό, την χαρά και την αγάπη των νέων για την ζωή. Αντιλήψεις που αποδίδουν στο σύνολο της νεολαίας τις ασχήμιες περιθωριακών ομάδων, που παραφράζουν κακάσχημα στερεότυπα, τα οποία προσφέρει το κυνικό συμφέρον και η ανάλγητη παρεκτροπή. Αντιλήψεις που αδιαφορούν για τις ευθύνες εκείνων των πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών “κεκτημένων”, που χρεοκόπησαν την χώρα, έκλεψαν τις ελπίδες της νέας γενιάς, μαύρισαν το μέλλον της και της φράζουν τον δρόμο για να το αλλάξει.

Η  ΑΚΤΙΔΑ πιστεύει απόλυτα στην νέα γενιά της κοινωνικής ευθύνης, της σύγχρονης μόρφωσης, της δημιουργικής όρεξης και της αγωνιστικής πρωτοπορίας, για ένα καλύτερο αύριο.

Η ΑΚΤΙΔΑ θεωρεί, ότι βασικός μοχλός αλλαγής του αναπτυξιακού μοντέλου της χώρας είναι η ριζική αλλαγή του μοντέλου παιδείας και μόρφωσης των νέων ανθρώπων. Με ενσωμάτωση της τεχνολογικής προόδου παράλληλα με τις κλασικές σπουδές. Και με ενίσχυση της καινοτομίας παντού, που κυρίως οι νέοι μπορούν να προωθήσουν και να αξιοποιήσουν. 

Η  ΑΚΤΙΔΑ στις πολιτικές της δράσεις, θα βάλει μπροστά παντού τους νέους ανθρώπους. Γιατί σε αυτούς ανήκει το μέλλον. Και είναι δικαίωμα τους να το κατακτήσουν, αξιοποιώντας την πείρα των μεγαλύτερων αλλά πολεμώντας με τον δικό τους νεανικό δυναμισμό.