Ελληνοτουρκική κρίση. Τι πρέπει να κάνουμε

Uncategorized
Απέναντι στην διαχρονικά σχεδιασμένη και τον τελευταίο καιρό ολοένα και περισσότερο αποθρασυνόμενη τουρκική προκλητικότητα κατά της χώρας μας, η Ελλάδα πρέπει να αντιτάξει ένα μείγμα πολιτικής αντιμετώπισης, που να αποτελείται :
1.- Από συστηματική και ευρεία έκθεση και καταγγελία διεθνώς των τουρκικών προκλήσεων και αμφισβητήσεων της εθνικής μας κυριαρχίας.
2.- Από ευέλικτες, πολυσχιδείς και σταθερές διπλωματικές κινήσεις , όπως και εθνικές γεωπολιτικές θέσεις, που να κάνουν σε όλους σαφές, ότι η Ελλάδα είναι υπέρ των συμμαχιών της, του διαλόγου και της καλής γειτονίας αλλά δεν είναι δεδομένη ως παρίας, επαίτης και υποτελής.
3.- Από δυναμική αποφασιστικότητα υπεράσπισης των δικαίων της και της εθνικής κυριαρχίας της και από την αναγκαία ενίσχυση των εξοπλιστικών δυνατοτήτων της, για άμυνα και αποτροπή.
Στα παραπάνω συμφώνησαν, με τις προσωπικές αποχρώσεις τους, οι προσκεκλημένοι στην διαδικτυακή εκδήλωση του Ομίλου Πολιτικής Σκέψης και Δράσης ΑΚΤΙΔΑ, που έγινε την Δευτέρα 31 Οκτωβρίου 2022, με θέμα ” Ελληνοτουρκική κρίση. Τι πρέπει να κάνουμε”, o πρέσβης επί τιμή κ. Δημήτρης Καραϊτίδης, ο πρώην βουλευτής Επικρατείας οικονομολόγος κ. Χρύσανθος Λαζαρίδης και ο πολιτικός αναλυτής, επικεφαλής της ιστοσελίδας SLpress.gr και μέλος του ομίλου κ. Σταύρος Λυγερός. Την εκδήλωση συντόνισε ο αντιπρόεδρος του ΔΣ της ΑΚΤΙΔΑΣ, οικονομολόγος καθηγητής πανεπιστημίου, κ. Κώστας Μελάς.
Οι τρείς ομιλητές επισήμαναν τις ευθύνες του ελληνικού πολιτικού συστήματος γενικά και αρκετών Κυβερνήσεων ειδικά, γιατί η χώρα μας, μεταξύ αφενός να διεκδικεί και να υπερασπίζεται σταθερά την γεωπολιτική θέση που δικαιούται ή αφετέρου να περιορίζεται σε πειθήνια απέναντι στους ισχυρούς συμμάχους και μίζερη απέναντι στον προκλητικό γείτονα συμπεριφορά, επέλεξε , σχεδόν πάντα μέχρι τώρα, τον δεύτερο δρόμο. Και τάχθηκαν και οι τρείς υπέρ ευφυούς τακτικής επέκτασης της ελληνικής ΑΟΖ, χωρίς προκλητικότητες και πολεμοκαπηλία αλλά και χωρίς αμφιταλαντεύσεις, που εκλαμβάνονται ως εθνικές υποχωρήσεις.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *