Η 1η Ιουλίου της πολιτικής ντροπής

Πολιτική
Μάκης Γιομπαζολιάς,  Δημοσιογράφος –

Η 1η Ιουλίου είναι σημαδιακή ημερομηνία. Για την κατάντια στην οποία έφτασαν, αυτήν την ημερομηνία του 1989, οι τότε κομματικές ηγεσίες της ελληνικής Δεξιάς υπό τον Κωνσταντίνο Μητσοτάκη και της ελληνικής Αριστεράς υπό τους Χ. Φλωράκη και Λ. Κύρκο.

Το μεσημέρι εκείνης της ημέρας, οι τρεις αυτοί τότε πολιτικοί αρχηγοί επισφράγισαν και ανακοίνωσαν την κυβερνητική συνεργασία ΝΔ και Συνασπισμού ( ΚΚΕ – ΕΑΡ ). Την Κυβέρνηση του βουλευτή της ΝΔ Τζανή Τζανετάκη.

Η συμφωνία Κ. Μητσοτάκη και Χ. Φλωράκη – Λ. Κύρκου είχε γίνει από το βράδυ της προηγούμενης. Είχαν μοιράσει ακόμη και τα υπουργεία. Την 1η Ιουλίου η συμφωνία ανακοινώθηκε επίσημα. Και λίγες ώρες αργότερα ο Τζανετάκης πήρε εντολή σχηματισμού της συμφωνημένης συγκυβέρνησης. Η οποία έλαβε ψήφο εμπιστοσύνης στην Βουλή την επομένη 2 Ιουλίου 1989.

Στόχος τους ήταν η ηθική και πολιτική εξόντωση του Ανδρέα Παπανδρέου και η λεηλασία του ΠΑΣΟΚ. Δεν κατάφεραν τίποτα από τα δύο το “βρώμικο 1989” παρά το “ειδικό δικαστήριο” που έστησαν για τον Ανδρέα. Αλλά εκείνη η πολιτική αθλιότητα, με τα επέκεινα της, ταλανίζει ακόμη, 32 χρόνια μετά, την πολιτική ζωή του τόπου.
Αυτά, για εμάς τους μεγαλύτερους, που μπορούμε και οφείλουμε να θυμόμαστε.
Και για τους νεότερους, που πρέπει να μάθουν την αλήθεια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *