Εκδήλωση της ΑΚΤΙΔΑΣ για τα κρίσιμα θέματα της συγκυρίας, 26/3/2024

Κοινωνία Οικονομια Πολιτική
Μεγάλη επιτυχία σημείωσε η δια ζώσης εκδήλωση του Ομίλου Πολιτικής Σκέψης & Δράσης ΑΚΤΙΔΑ, που έγινε στην Ένωση Συντακτών Ημερησίων Εφημερίδων Αθηνών την 26-3-24, με το πενταπλό θέμα “Τα κρίσιμα της συγκυρίας : Οικονομική κατάσταση στην χώρα μας, Πολιτική κατάσταση, Κράτος Δικαίου, Μη Κρατικά ΑΕΙ, Αλλαγές στην Υγεία”.
Ενώπιον πυκνού ακροατηρίου, από όπου έγιναν μεστές παρεμβάσεις, οι εισηγητές παρουσίασαν ενδιαφέροντα στοιχεία και ουσιώδη συμπεράσματα, για πέντε σημαντικά θέματα της ελληνικής συγκυρίας.
– Ο καθηγητής Οικονομίας και αντιπρόεδρος της ΑΚΤΙΔΑΣ Κώστας Μελάς αμφισβήτησε την αυταρέσκεια των κυβερνητικών ισχυρισμών περί θετικών εξελίξεων στην οικονομία, τόνισε ιδιαίτερα την αρνητική εξέλιξη του ελλείμματος τρεχουσών συναλλαγών και υποστήριξε την ανάγκη παραγωγικής ανασυγκρότησης ώστε οι όποιες ξένες επενδύσεις και εισαγωγές κεφαλαίων να βελτιώνουν την παραγωγή, την απασχόληση, τις εξαγωγές και το ΑΕΠ της χώρας.
– Ο πολιτικός αναλυτής Ευάγγελος Χωραφάς αξιολόγησε, ως παράξενο χυλό, την πανσπερμία πολιτικών δυνάμεων στην χώρα μας και την αποδυνάμωση του κοινοβουλευτικού διαλόγου. Και ως επικίνδυνη εξέλιξη την γενική αντιπάθεια και απάθεια μεγάλου μέρους των πολιτών, κάτι που απειλεί με μεγάλη αποχή σε εκλογικές διαδικασίες. Εξήγησε το ελληνικό και ευρωπαϊκό φαινόμενο κατίσχυσης κεντροδεξιών κομμάτων, έναντι των Σοσιαλδημοκρατικών και Αριστερών δυνάμεων. Επισήμανε τον αρνητικό σκεπτικισμό Ευρωπαίων πολιτών απέναντι στην χωλαίνουσα σημερινή Ευρωπαϊκή Ένωση. Και θεώρησε μεν κίνδυνο την διαφαινόμενη άνοδο της εθνικιστικής και ρατσιστικής Ακροδεξιάς αλλά όχι στον υπερβολικό βαθμό, που εκτιμούν δημόσιοι πολιτικοί ισχυρισμοί.
– Ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών Δημήτρης Βερβεσός αναφέρθηκε στα διαχρονικά ελλείμματα του Κράτους Δικαίου στην Ελλάδα, που επιδεινώνεται περαιτέρω. Καυτηρίασε ιδιαίτερα την κατάσταση στις ανεξάρτητες αρχές. Και υποστήριξε την ανάγκη ενίσχυσης, όχι μόνο των υποδομών αλλά και της ουσιαστικά ανεξάρτητης λειτουργίας της Δικαιοσύνης.
– Ο καθηγητής Νευροχειρουργικής και πρόεδρος της ΑΚΤΙΔΑΣ Δημήτρης Ρολόγης τάχθηκε υπέρ των Μη Κρατικών αλλά Μη Κερδοσκοπικών ΑΕΙ, ως μιας από τις εναλλακτικές για βελτίωση της πανεπιστημιακής εκπαίδευσης. Σαφώς όμως εναντίον των Ιδιωτικών Κερδοσκοπικών ΑΕΙ, που διέβλεψε, ότι επιδιώκεται αντισυνταγματικά να δημιουργηθούν στην Ελλάδα. Σε ότι αφορά τις επιχειρούμενες αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας, τόνισε ότι αυτές, ακόμη και με τις καλύτερες προθέσεις, δεν μπορούν να αποδώσουν θετικά, χωρίς βασικές προϋποθέσεις, όπως είναι η επάρκεια προσωπικού όλων των ειδικοτήτων, η ποιοτική αξιολόγησή του και οι αξιοπρεπείς αμοιβές των λειτουργών του δημόσιου συστήματος παροχής υγειονομικών υπηρεσιών σε όλους τους πολίτες.
Παρακάτω, μπορείτε να παρακολουθήσετε το video ολόκληρης της σημαντικής αυτής εκδήλωσης της ΑΚΤΙΔΑΣ, που συντόνισε ο δημοσιογράφος-νομικός και γενικός γραμματέας της ΑΚΤΙΔΑΣ Μάκης Γιομπαζολιάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *