Ο πόλεμος στην Ουκρανία “γεννάει” έναν άλλο Κόσμο;

Κοινωνία Οικονομια Πολιτική

Πολύ επιτυχημένη ήταν η διαδικτυακή εκδήλωση-συζήτηση, που διοργάνωσε ο όμιλος ΑΚΤΙΔΑ την Καθαρή Δευτέρα 7 Μαρτίου 2022, κατά τις ώρες 19.00 -21.00, με θέμα : “Ο πόλεμος στην Ουκρανία “γεννάει” έναν άλλο Κόσμο;”

Ομιλητές ήταν ο δημοσιογράφος – αναλυτής και υπεύθυνος της ιστοσελίδας SLpress Σταύρος Λυγερός, που και συντόνισε την συζήτηση, ο καθηγητής Γεωπολιτικής και Σύγχρονων Στρατιωτικών Τεχνολογιών Κώστας Γρίβας, ο δημοσιογράφος, πρώην ανταποκριτής στην Μόσχα και στέλεχος της διεθνούς ιστοσελίδας defenddemocracy.press Δημήτρης Κωνσταντακόπουλος, ο δημοσιογράφος-πολιτικός αναλυτής Πάσχος Μανδραβέλης και ο διευθυντής της ιστοσελίδας geoeurope Βαγγέλης Χωραφάς.

Όλοι οι  ομιλητές συμφώνησαν, ότι , από τον πόλεμο της Ουκρανίας “γεννιέται” ένας καινούργιος Κόσμος, γεωπολιτικά, οικονομικά, ενεργειακά και στρατιωτικά, που θα χαρακτηρίζεται από στοιχεία ενός νέου Ψυχρού Πολέμου, με μεγαλύτερες τις πιθανότητες νέων εντάσεων από τις ευκαιρίες διεθνών συνεργασιών.

Διατυπώθηκαν αρκετές και διαφορετικές απόψεις, για τις αιτίες της ουκρανικής τραγωδίας. Με αυστηρή απόδοση ευθυνών στην ρωσική εισβολή και στις επιδιώξεις του Βλαντίμιρ Πούτιν. Αλλά και με επισήμανση των διαχρονικών ευθυνών, ανοχών και λαθών του Δυτικού Κόσμου, που συνέβαλαν στην σημερινή κατάσταση.

Ακόμη αξιολογήθηκαν, με διαφορετικούς τρόπους, οι όροι της Ρωσίας για τον τερματισμό του πολέμου και οι πολιτικές ενέργειες της ελληνικής Κυβέρνησης, κυρίως η αποστολή στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία.

Τέλος οι ομιλητές συνέκλιναν στο ότι αυτός ο πόλεμος θα έχει σοβαρότατες συνέπειες, σε ανθρώπινες απώλειες, στην προσφυγιά ουκρανικού πληθυσμού, στην νέα γεωπολιτική θέση της Ουκρανίας αλλά και μεταξύ Ρωσικής Ομοσπονδίας και Δύσης καθώς και στην συσπείρωση του ΝΑΤΟ αλλά και την σύσφιγξη, προς ώρας τουλάχιστον , των σχέσεων μεταξύ Ρωσίας – Κίνας και άλλων ασιατικών χωρών. Και βεβαίως στις ενεργειακές δυνάμεις, σχέσεις και εξαρτήσεις.

Σε κάθε περίπτωση, συνισταμένη των απόψεων όλων των ομιλητών ήταν, ότι ο νέος πολυπολικών διαστάσεων Κόσμος που δημιουργείται θα είναι εντελώς διαφορετικός από αυτόν που γνωρίσαμε μέχρι πρόσφατα.

Παρακολουθήστε το video της εκδήλωσης:

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *