Οικονομία

Οικονομια

Σε αυτήν την κατηγορία δημοσιεύονται άρθρα οικονομικής επικαιρότητας και κείμενα σχετικών μελετών, σχολίων και προτάσεων. Τα κείμενα δημοσιεύονται με χρονολογική σειρά ανάρτησης τους και πάντα επώνυμα. Ο τίτλος και σύντομος πρόλογος τους δημοσιεύεται στην πρώτη σελίδα της ιστοσελίδας και ολόκληρα τα κείμενα εδώ. Δεν δημοσιεύονται μόνο κείμενα υβριστικά και προσβλητικά κατά προσώπων.


ΣΗΜΕΙΑ ΕΙΔΙΚΩΝ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΩΝ ΘΕΣΕΩΝ ΤΗΣ ΑΚΤΙΔΑΣ


ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΗ ΚΡΙΣΗ
Η ΑΚΤΙΔΑ εκτιμά, ότι η αναπόδραστη, λόγω της πανδημίας covid 19, αναστάτωση κρίσιμων οικονομικών δραστηριοτήτων διεθνώς και η σοβαρή οικονομική ύφεση  πολλών κρατών πλήττει ιδιαίτερα την χώρα μας, που προέρχεται από την δεκαετή δική της ξεχωριστή οικονομική κρίση.
Η ΑΚΤΙΔΑ θεωρεί, ότι η περιδίνηση της Ελλάδας σε αυτήν την γενικευμένη παγκόσμια οικονομική κρίση, της παρέχει και ευκαιρίες. Την ένταξη της σε πανευρωπαϊκό πρόγραμμα σοβαρής ενίσχυσης των κρατικών οικονομιών ( Ταμείο Ανάκαμψης ). Και την ανοχή μεγάλου τμήματος των πολιτών και συντεχνιών, σε αναγκαίες παρεμβάσεις. Όχι μόνο για την στήριξη τώρα της εργασίας, της επιχειρηματικότητας και των νοικοκυριών, που πλήττονται. Αλλά και για την μεσοπρόθεσμη αλλαγή του παραγωγικού και αναπτυξιακού υποδείγματος, που χρειάζεται η ελληνική οικονομία.
Η ΑΚΤΙΔΑ επισημαίνει την δικαίωση του προ δεκαετίας ελληνικού αιτήματος, για έκδοση ευρωομολόγων, που τότε απορρίφθηκε αλλά τώρα κατ ουσίαν γίνεται. Και για αναδιάρθρωση κρατικών χρεών και υστερήσεων, που τότε δεν αντιμετωπίστηκε αλλά τώρα φαίνεται πιο πιθανή.
Η ΑΚΤΙΔΑ υποστηρίζει την ανάγκη σύγκλισης όλων των κοινωνικών και οικονομικών δυνάμεων του τόπου, σε ένα συνεκτικό σχέδιο οικονομικής ανόρθωσης και οριστικής εξόδου της χώρας, από την πολύπλευρη κρίση, που την ταλανίζει επί πολλά χρόνια.
Η ΑΚΤΙΔΑ πιστεύει σε δύο “χρυσούς” κανόνες. Ότι μόνο αν η πολιτική βασίζεται στον οικονομικό ρεαλισμό, μπορούν να προκύψουν ωφέλιμα για την κοινωνία αποτελέσματα. Και ότι η πολιτική παράγει χρήμα και ανάπτυξη ( οικονομικό αποτέλεσμα )  μόνο μέσα σε συμφωνημένο πλαίσιο παραγωγής χρήματος και ανάπτυξης ( κανόνες αγοράς, με κρατική εποπτεία ).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται. Τα υποχρεωτικά πεδία σημειώνονται με *